Verplichte kost voor ieder lid van Spirit: René Ester blikt terug op zijn eerste 8 maanden als trainerscoördinator.
Voorjaar 2010 vond het eerste gesprek met het bestuur en mij plaats over de functie van trainerscoördinator. Na enig overleg hebben we besloten om het samen te gaan proberen. Ik ben officieel in deze nieuwe functie begonnen op 1 juni 2010. Er was jarenlang geen coördinator waardoor er veel werk te doen is. Dit geldt voor de loopgroepen, wandelgroepen, G-atleten en de atletiek. Kortom Spiritbreed. De atletiek groep bestaat voornamelijk uit jeugd. De jeugd is een belangrijke doelgroep van ons, ook om in de toekomst onze subsidies veilig te stellen omdat minimaal 25% van de leden uit jeugd moet bestaan. Ook willen we de ‘echte atletiek’ weer op de kaart zetten. Dit alles was een hele grote uitdaging voor mij omdat ik zelf recreatief hardloper ben en totaal geen kaas heb gegeten van de atletiek, wandelen en G- atletiek. Hieronder een opsomming wat er allemaal gedaan is en wat er nog gebeuren moet.
Het begin
We zijn gestart aan de hand van een omschrijving van de inhoud van de functie, omschreven door de Atletiekunie. Nu zijn dergelijke lijsten erg mooi maar al snel blijkt dat je ook met heel veel randzaken te maken krijgt die niet op de lijst staan. Deze randzaken nemen wel de meeste tijd in beslag. Verder begon ik ben met eens binnen de vereniging in verschillende groepen te gaan peilen waar behoefte aan is. Na enige hardlopers van de wedstrijdgroep gesproken te hebben, bleek er behoefte te zijn aan een trainer van niveau.
Ruud, Roel en Ronnie
In die gesprekken viel de naam van Ruud van de Laan met wie ik toen contact zocht en een afsprak maakte. Het werd al snel duidelijk dat we het beide wel zagen zitten met elkaar. Ondanks dat het lang heeft geduurd, door verschillende zaken, zijn we toch gestart in november. In die tijd is mij wel verweten dat er nauwelijks gecommuniceerd is vanuit mijn kant. Dit terwijl alle wedstrijdlopers wisten dat ik er mee bezig was en het kennismakingsgesprek ook op de website gestaan heeft. Verder duurde het allemaal zo lang dat ik het in oktober zaak vond om vooral snel te starten en niet nog langer te blijven neuzelen over allerlei randzaken. Ruud kon echter alleen op dinsdagavond training geven waardoor de wedstrijdgroep van avonden is gewisseld naar de dinsdag en donderdagavond i.p.v. maandag en woensdag. Het trainen op de donderdagavond zou dus zonder trainer gaan plaats vinden.
,p>In november kreeg ik contact met Roel Heyser. Roel gaf aan dat hij het wel zag zitten om de rechterhand van Ruud te worden en dan de trainingen van Ruud op donderdag te willen gaan invullen. Uiteraard blijven de programma’s van Ruud gevolgd worden. Roel is een trainer van niveau 3 en doet de opleiding van MILA niveau 4 waardoor hij atleten op een uitstekende manier kan begeleiden op alle vlakken. Denk hierbij aan o.a. voeding, schema’s, kracht en alternatieve trainingen voor als het lopen eens wat minder gaat. Ik maak daar zelf nu dankbaar gebruik van en ga met grote stappen vooruit. Roel zou gaan starten in januari zo ook is gebeurd.
Door toeval zijn we in contact gekomen met Ronnie van Munster. Ronnie bleek op dat moment geen werk te hebben en wilde graag weer wat in de atletiek gaan doen. Na wat overleg hebben we afgesproken dat Ronnie op de dinsdagavond en zaterdagochtend junioren wilde gaan trainen. Omdat Ronnie weer werk vond bleef de zaterdagochtend over. Ronnie heeft in het verleden op hoog niveau hard gelopen maar is ook bekend met de technische nummers. Het is een man van no nonsens die van aanpakken houdt. Ronnie gaat serieuze jeugd de mogelijkheid bieden om een extra training te kunnen gaan volgen op de zaterdagochtend, en dan met name voor de technische nummers. Motivatie staat hierbij boven talent.
Verder hebben Ronnie en Ruud samen al contact gehad zodat er een afstemming plaatsvindt voor de jeugd die bij beide trainers trainen. Ik vind het vooral belangrijk dat we geen eilandjes krijgen binnen Spirit en dat de atleet centraal staat. Zo loopt Elke Molenaar nu de schema’s van Ruud en kan ze ook een training van het weekschema bij Ronnie doen. Hierdoor kan ze op de donderdagavond bij haar leeftijdgenoten blijven trainen. Verder willen we het komende jaar iets van talenten op loopgebied binnen zien te gaan halen al weten we nog niet precies hoe we dat gaan invullen. Ook Ruud wil vooral met meer jeugd aan de slag, zodat we straks ook binnen de atletiekwereld weer van ons doen gaan spreken. We hebben inmiddels een klein aantal talentjes rondlopen en het is vooral zaak om hen als vereniging voldoende te blijven bieden zodat ze niet uitwijken naar andere verenigingen binnen de regio.
Nog meer trainers
Ook is Sjaak Meijberg gestart met een nieuwe opleiding. Sjaak volgt nu een cursus conditie- en hersteltrainer. Dit is straks een mooie aanvulling op het geheel. Zonder hiermee overigens andere trainers tekort te doen.
Wat er bij de jeugd allemaal gebeurde was mij niet erg duidelijk. Wat me wel duidelijk was, was dat er nog langer als bij de loopgroepen geen coördinator was geweest. Het was voor mij zaak om eerst eens goed inzicht te krijgen van wie wat deed en wanneer. Er moest veel gebeuren en er was en is vooral behoefte aan extra trainers . Ik heb Saïd Hasnaouï en Marco van Drunen bereid gevonden om de JAT 2 te gaan doen (jeugd atletiek trainer niveau 2). Doordat de AU tegenwoordig opleidingen verzorgt waarbij je een praktijkbegeleider (pb-er) nodig hebt, ben ik een zoektocht gestart om er een te vinden binnen de regio. Ik heb hiervoor zo’n 30 trainers benaderd of ze eventueel tijd en zin hebben om Marco en Saïd te begeleiden. Dit bleek tevergeefs te zijn en moesten we naar de eerste workshop zonder dat we een pb-er hadden gevonden. De AU heeft ook moeite gedaan om ons te helpen. Uiteindelijk bleek John Jansen uit Dronten ons te willen helpen. Je kunt je voorstellen hoe onnoemelijk veel tijd dit in beslag heeft genomen. Maar het is niet voor niets geweest, Marco en Saïd hebben inmiddels de cursus afgerond met diploma! Ze hebben nu ook aangegeven om niveau 3 te willen gaan doen. Ik hoop deze cursus in Lelystad te kunnen laten plaatsvinden.
Ook is er een aantal zeer gemotiveerde assistent trainers bijgekomen. Dit zijn Michael Hooper, Jilles W, Dave de Vries en Collin Straathof. We hopen dat deze trainers het leuk blijven vinden en in de toekomst zelfstandig training kunnen geven. Chantal en Frida zijn ook zo begonnen en zijn nu zover dat dat in principe al mogelijk is bij de pupillen. Maar er zijn meer uitdagingen. Zo hebben Bart van Gelder en Miriam Geerdink aangegeven er mee te stoppen aan het einde van het seizoen. Hierdoor heb ik bij de C/D junioren geen trainers meer en zal er naar nieuwe oplossingen gezocht moeten gaan worden. Ik ga via via contact leggen met de vakgroep leerkrachten lichamelijke oefeningen en vragen of er nog belangstellenden zijn die atletiektraining willen geven bij Spirit aan de C/D junioren. Chantal gaat in ieder geval starten met het training geven aan de C/D junioren.
Aanbod voor jeugd en G-atleten
Een paar maanden geleden heb ik met Joeri Wolf contact gehad. Joeri moest voor school een beleidsplan schrijven. Dat heeft hij inmiddels gedaan en een mooi jaarplan gemaakt voor de jeugd. Het voordeel hiervan is dat trainers ‘s middags niet meer na hoeven te denken wat ze ’s avonds voor training moeten geven. Door dit jaarplan komen alle facetten van de atletiek systematisch en gevarieerd aan bod. Het is de bedoeling dat het ook nog online komt. Verder moet het nog aangevuld worden met instructiefilmpjes. Dit heeft als voordeel dat ook bijv. een ouder een training zou moeten kunnen geven, hoewel het natuurlijk wel de voorkeur heeft om iemand met een atletiekachtergrond op die plaats te hebben.
Verder heeft Joeri voor school nog een opdracht uit te voeren en gaat dat doen door een trainingskamp voor de jeugd te organiseren. Dit doet hij samen met Frida Bremer. Frida gaat in dat weekend een wedstrijd organiseren. Het kamp gaan we samen doen met de AV uit Zeewolde. Ik hoop er volgend jaar nog een vereniging bij te kunnen vinden en dat het dan op toerbeurt wordt georganiseerd. Het kamp is voor alle jeugd van Spirit, dus van de jongste pupillen tot de oudere junioren. Hierdoor hoop ik meer verenigingsgevoel te kunnen gaan kweken bij de jeugd en dat ze dan ook langer lid zullen blijven. We zijn dit jaar gestart met een pannenkoekenavond die dan ook zeer goed is ontvangen. Het laatste weekend van mei gaat het kamp plaats vinden. Ik hoop daar na de zomervakantie nog een activiteit aan toe te kunnen voegen. Verder heb ik contacten kunnen leggen met Athos uit Amsterdam Noord en krijg binnenkort van hen een beleidsplan van 5 jaar gericht op de jeugd. Ook daar hoop ik nog goede dingen uit te kunnen halen.
Ik wil hierin ook nog de G-atleten betrekken zodat ze zich ook meer betrokken gaan voelen. Het feit dat ze wel wat ouder zijn vind ik van ondergeschikt belang. Ik vind het belangrijk dat kinderen en G-atleten leren om met elkaar om te gaan.
Trainerskleding
Ik ben door Tineke de Vries (bestuurslid /vice voorzitter) gevraagd of ik haar wilde helpen met nieuwe kleding voor de trainers. We hebben toen verschillende bedrijven om offertes gevraagd. Ik heb deze klus verder voor mijn rekening genomen en ben verder in gesprek gegaan met O&J sports op de Oostervaart. We krijgen op alle spullen 30% korting op de adviesprijs zonder verdere verplichtingen. Ik heb toen uit verschillende boeken een trainingspak uitgezocht. Het bleek dat de pakken die ik had uitgezocht, in 2011 uit de collectie gaan. Bij navraag kreeg ik te horen dat de oude collectie met extra korting de deur uit zou gaan zolang de voorraad strekt. Hierdoor konden we bijna alle kleding met extra korting bestellen. Alleen van de regenjassen waren niet alle maten meer voorradig. Wel hebben we de kleding nog laten bedrukken met het oude logo. Wachten was geen optie en zou veel extra geld gaan kosten.
De trainers worden voorzien van een T-shirt, regenjas en moeten een keuze maken uit een trainingspak of stadionjas. Beide kan ook, maar dan komt een van de twee voor eigen rekening. De assistent trainers krijgen alleen een T-Shirt en een regenjas omdat ik anders niet binnen het budget kon blijven. Ik ben nu een puntensysteem aan het bedenken zodat trainers automatisch sparen voor nieuwe kleding. Hierdoor hoef je niet eens in de zoveel jaar zo’n grote investering te doen. Alle trainers krijgen per gegeven training een punt, aan het einde van het jaar wordt er een lijst gemaakt van het totaal opgebouwde punten. Elk punt vertegenwoordigt dan een waarde die nog bepaald moet worden. Met deze gegevens kunnen ze dan nieuwe kleding bestellen uit de door ons vastgelegde kledinglijn bij O&J sport. Hierdoor heb je dan geen vrijwilligers meer nodig die over de kleding gaan.
Ik hoop ook op korte termijn een trainingspak uit te kunnen zoeken die door clubleden besteld kan worden. Hierdoor worden we dan ook herkenbaar als we naar wedstrijden gaan. De clubkleding zelf, daar moet het bestuur een keuze in maken. We zitten met het probleem dat de kleur groen niet in bestaande collecties zit. Het apart laten maken brengt zeer hoge kosten met zich mee. Het oranje is geen enkel probleem. Mocht dit allemaal zover komen dan kan ieder lid naar O&J sport gaan en kleding halen. Hierdoor hoef je als vereniging niet meer een grote kostbare voorraad op te slaan. Kortom ik hoop volgend jaar een heel hoop leden in Spiritkleding op de baan te zien.
Extra trainers
We kunnen nog altijd extra trainers gebruiken op alle vlakken. Bij het wandelen hebben we doordeweeks eigenlijk alleen Cisca. Het zou mooi zijn als daar nog iemand naast komt die dan de trainingen kan doen als Cisca zelf eens niet kan. Ook bij de jeugd zijn we nog steeds op zoek naar trainers voor de technische nummers. En bij de loopgroepen zou het mooi zijn als daar ook nog wat personen bij komen al zou het alleen maar als reservetrainer zijn. Jan Rietveld heeft inmiddels ook aangegeven te willen stoppen omdat hij na 31 jaar nu graag meer tijd wil voor zichzelf en zijn vrouw, die binnenkort ook met werken gaat stoppen, wil hebben. Als er meer trainers komen, wordt het voor de huidige trainers ook makkelijker om eens een training te laten overnemen. Verder probeer ik met bijscholingen het niveau verder omhoog te brengen. Een mooi voorbeeld is bijv. dat vroeger voor aanvang van een training statisch rekken heel normaal was. Tegenwoordig is men tot de conclusie gekomen dat dat beter helemaal niet meer gedaan kan worden omdat je daarmee de spierspanning vermindert terwijl je die juist voor je training of wedstrijd nodig hebt. Dynamisch rekken gebeurt daarom tegenwoordig vooraf en statisch achteraf. Er worden nog verschillende manieren gebruikt in de verschillende groepen. Ik zou het mooi vinden als t.z.t. alle trainers dezelfde manier hanteren, hoewel daar natuurlijk altijd verschillend mee omgegaan en ingevuld kan worden. Ook de loopscholing is van groot belang voor het hardlopen. Ook hier is nog veel winst te behalen. Het budget hiervoor is echter wel beperkt en we zullen daar zorgvuldig mee om moeten gaan.
Vergaderen
Vergaderen is niet echt mijn ding. Dat is dan ook wel gebleken uit de vergaderingen die we inmiddels gehad hebben. Ik moet mezelf nog flink verbeteren in het leiden van vergaderingen. Ik zal dat proberen te gaan doen als ik daar wat meer tijd voor heb. Maar het blijkt wel dat ik daarvoor niet echt uit het juiste hout ben gesneden. Dat neemt niet weg dat het wel zaak is om zo’n 3 a 4 x per jaar bij elkaar te komen met de trainers zodat we wel in gesprek blijven met elkaar. Het is dan wel belangrijk dat trainers daar dan ook naar toe komen. Ik vind dan ook dat dat min of meer bij het trainer zijn behoort.
De Wintercup
De Wintercup heb ik inmiddels overgedragen aan Jaco Langeveld. De Wintercup is de laatste jaren toch een beetje mijn kindje geworden. Ik ben dan ook trots op het feit dat het op dit moment erg goed draait. Jaco draait inmiddels geheel op eigen kracht en ik merk dat Jaco steeds meer in zijn rol groeit. Uiteraard blijf ik natuurlijk Jaco ondersteunen daar waar mogelijk. Het is voor mij wel zaak dat ik me niet teveel met de Wintercup blijf bemoeien omdat je anders nooit afstand kunt doen.
Tenslotte
Verder blijf ik nog bij tal van andere zaken zijdelings betrokken. Maar wat vooral op dit moment voor mezelf belangrijk is, dat ik vooral ook zelf weer aan trainen toekom. Uiteindelijk ben ik lid van Spirit geworden omdat ik hardlopen erg graag doe. Dat moet vooral ook zo blijven zolang mijn lichaam het toelaat. Zoals je dus hebt kunnen lezen zijn we met tal van zaken bezig. Vooral achter de schermen gebeurt er een hoop werk. Ik denk dat we inmiddels al stappen in de goede richting gezet hebben. Maar dat neemt niet weg dat er nog heel veel moet gebeuren. En ja, sommige dingen had ik beter of anders kunnen doen maar ik heb bewust gekozen voor de manier waarop ik het gedaan heb.
René Ester
Trainerscoördinator
Is één van de eerste verenigingen die Lelystad rijk is. Met onze prachtige accommodatie, voorzien van een 8-laans baan, kunnen we onze leden bijzonder veel bieden.
Je wordt lid door het invullen en verzenden van het Inschrijfformulier. Je kunt het ingevulde en ondertekende inschrijfformulier opsturen naar AV Spirit, Postbus 377, 8200 AJ Lelystad, ook kun je het in de grijze bus bij de ingang van de kantine. Let op: vul het inschrijfformulier duidelijk leesbaar in! Wij gaan uiteraard zorgvuldig met uw gegevens om, zie ook onze privacy verklaring.
Postadres: Postbus 377, 8200 AJ Lelystad
Atletiekbaan: Sportpark Langezand, Sportparkweg 2, Lelystad
Post naar dit adres wordt niet bezorgd, gebruik ons postadres!
Telefoon: Kantine: 0320-242607
Algemene informatie: 0320-213915
E-mail: info@avspiritlelystad.nl