Het komende najaar zal Koen’s erelidmaatschap, naast dat van de andere ereleden, een plekje krijgen in de kantine van AV Spirit.
Koen is lid sinds 1987 (hij was toen 7 jaar).
Onderstaand Koen’s AVSpirit-biografie in de ‘ik-vorm’:
Ik startte in het bestuur met Berend als een soort mentor. Na een half jaar stopte de secretaris (Kees van Wijk, loopt nog steeds bij Ruud) en men vroeg of ik dat niet wilde doen. Het paste me wel. Ik vind het wel fijn om vanuit de achtergrond te acteren. Als secretaris bouwde ik systemen voor bijv. het inboeken van post (was toen nog ongeveer alles). Ik zie dat ik in februari 2001 mijn eerste vergaderverslag heb gemaakt.
Het bestuur was in die tijd bezig met de uitbreiding van het clubhuis maar ook met verantwoord alcoholgebruik en een vertrouwenspersoon.
Berend Doorten stopte na de uitbreidingsplannen (zie verder), een periode die erg intensief was geweest. Hij werd opgevolgd door Piet de Lange en toen Piet vertrok vond eenieder het logisch dat ik als jongen van een jaar of 25 de voorzitter werd. Dat deed ik toen maar..... maar een ambitie van mij was het nooit. Uiteindelijk was ik 6 jaar secretaris en 3 jaar voorzitter.
Na 9 jaar bestuur (3 termijnen) merkte ik dat de motivatie minder werd, en dat ik ook te routinematig ging denken. Dat was ook een signaal om een stap terug te doen. Ik denk dat je mensen kan demotiveren als je te veel op routine gaat handelen. Ik trok mij terug, Evert van de Beek nam het over. Daarbij leerde ik Judith kennen in 2007. Dit betekende dat er ook andere activiteiten op mijn pad kwamen.
In mijn laatste jaren maakte ik samen met Ada de Jong een handboek met daarin alle procedures, etc. die binnen Spirit bestonden. Ik weet niet wat daar ooit mee gebeurd is.
Naast de uitbreiding maakten we ook de extra toiletgroep die nu op wedstrijden wordt gebruikt en werd de kantine voorzien van een ander plafond.
Ik leerde ook het belang van de externe contacten kennen. Berend kende de wethouders en stond in goed contact met het Sportbedrijf. Dit soort relaties helpen je bij dit soort projecten.
Achteraf was het wel een beetje waanzin, ik besteedde in die tijd ongeveer 32 uur per week aan de vereniging maar wel met veel plezier!
In 2002 zat ik samen met de initiatiefnemers van de G-atletiek in een werkgroep die in samenwerking met de provincie de huidige G-groep opstartte. De groep is nooit 100% van de grond gekomen maar vond dus zijn oorsprong in 2002.
In 2003 organiseerde we samen met HAVAS uit Almere de Regionale Special olympics. Dat trok ik samen met Rene Geerdink (vader van Mirjam Geerdink, Rene is helaas overleden).
In 2005 resulteerde dit in de organisatie van een NK voor mensen met een beperking op onze accommodatie. Daar zat ik ook in de organisatie, samen met Freek en René. Het evenement werd een succes, ook voor Spirit omdat ik met wat creatief begrotingsbeleid best wat mooie subsidies wist te regelen om veel materiaal te vervangen.
Overigens was ik al sinds mijn 15e vrijwilliger. Ik zie mijzelf nog wel zitten op een drankpost op de Oostranddreef, waar Floris Rozendaal dan als het helemaal klaar stond altijd vond dat het net anders moest. En legendarisch waren de feesten achteraf met in de hoogtijdagen een optreden van ‘De Kast’ op de Meent.
Overigens zat ik ook al eerder in de TC als bestuurslid zodat de onderlinge interactie verbeterde. In mijn archief zie ik dat ik al die jaren de vergaderingen van de TC notuleerde. Dat was ik vergeten.
Later kwam er een pakket waarin leden online konden aanmelden. Dit scheelde erg veel tijd, vanaf die tijd doe ik de ledenadministratie alleen. Vergeleken met 20 jaar geleden is er veel veranderd. De koppeling met de boekhouding is geautomatiseerd, leden melden online aan en de correspondentie gaat allemaal per mail en grotendeels vanzelf. Daarnaast moesten we vroeger alle mutaties aan de atletiekunie melden, ook dat gaat inmiddels vanzelf.
Als scheidsrechter kon je je in die tijd laten beoordelen zodat je uiteindelijk op een nationaal niveau kon gaan acteren. Al vrij snel was ik scheidsrechter op nationaal niveau. Ik heb dat niet heel lang gedaan. Ik vond het erg intensief, het waren vaak hele weekenden en de kwaliteit van de juryleden vond (en vind) ik som erg matig (niet bij Spirit). Ik ben er in 2012 mee gestopt. Sindsdien doe ik enkel nog jurywerk, met name op de competitie als meegaand jurylid. Daarnaast heb ik nog diverse juryopleidingen verzorgd. Het is vreemd dat de Atletiekunie dat nog toestaat omdat ik formeel dus enkel nog regionaal scheidsrechter ben.
Is één van de eerste verenigingen die Lelystad rijk is. Met onze prachtige accommodatie, voorzien van een 8-laans baan, kunnen we onze leden bijzonder veel bieden.
Je wordt lid door het invullen en verzenden van het Inschrijfformulier. Je kunt het ingevulde en ondertekende inschrijfformulier opsturen naar AV Spirit, Postbus 377, 8200 AJ Lelystad, ook kun je het in de grijze bus bij de ingang van de kantine. Let op: vul het inschrijfformulier duidelijk leesbaar in! Wij gaan uiteraard zorgvuldig met uw gegevens om, zie ook onze privacy verklaring.
Postadres: Postbus 377, 8200 AJ Lelystad
Atletiekbaan: Sportpark Langezand, Sportparkweg 2, Lelystad
Post naar dit adres wordt niet bezorgd, gebruik ons postadres!
Telefoon: Kantine: 0320-242607
Algemene informatie: 0320-213915
E-mail: info@avspiritlelystad.nl
i