/
  • Trainingsadviezen deel 1

   Door Ruud Disse, trainer AV Spirit

    

   Inleiding

   Hardlopen is een gemakkelijke manier om gezond te blijven, in principe kun je zo van de bank af in je loopschoenen stappen en beginnen. Als je het goed aanpakt kun je een lang lopersleven mee. En al die tijd genieten van de voordelen van het lopen.
   Als je regelmatig hardloopt daalt je bloeddruk, je botten, pezen en spieren worden sterker, in combinatie met gezonde voeding loop je overtollig vet er af. Daarnaast zorgt het ook voor een betere bescherming tegen stress.


   Hoe begin je?
   Heb je het nodige overgewicht, ben je ouder dan 40 en heb je nooit eerder gesport, bespreek het dan eerst met je huisarts. Zorg daarna voor een paar goede hardloopschoenen. Dat hoeven niet de duurste te zijn, maar ze moeten wel (bij) jou passen. Ga naar een hardloopspeciaalzaak en laat je adviseren. Bij Runnersworld in Lelystad zijn ze gespecialiseerd in hardlopen en bekijken ze je looppatroon om je een advies op maat te gevens.
   Het is belangrijk om je training rustig op te bouwen. In het schema wordt afwisselend gewandeld en gelopen. Je lichaam moet wennen aan de nieuwe belasting. Dat betekent dat je naar je lichaam moet luisteren: negeer vermoeidheid en spierpijn niet!


   Wat is training?
   Wanneer je een stuk gaat hardlopen verstoor je het evenwicht in het lichaam. Je verbruikt bijvoorbeeld je energiereserves. Je lichaam reageert daarop door na de inspanning te gaan herstellen. Zo wordt je energie weer aangevuld. Maar daar stopt het niet. Je lichaam gaat zich aanpassen aan de hogere eisen die je stelt. Het wordt dus wat beter door bijvoorbeeld meer bloed naar de spieren te pompen. Om te kunnen herstellen en zich aan te passen heeft je lichaam wel rust nodig. Dat is dan ook is een belangrijk onderdeel van de training.


   Ondersteuning
   In de volgende 4 afleveringen behandelen we een onderdeel van het lopen. Dat varieert van voeding tot blessures, looptechniek, oefeningen, ademhaling, etc.


   Atletiekvereniging Spirit
   Bij AV Spirit kun je op verschillende niveaus trainen, afhankelijk van je wensen, ambities en ervaring. Klik hier voor meer informatie.