Oefeningen
Door Ruud Disse, trainer AV Spirit
Looptechniek
Iedereen loopt op zijn of haar manier. Elke loper heeft een eigen herkenbare loopstijl. Daarnaast wordt er over looptechniek steeds meer geschreven. Er zijn verschillende richtingen in hardloopland. Zo staat de laatste jaren het ''natuurlijk hardlopen" in de belangstelling. Wat de verschillende richtingen met elkaar gemeen hebben is aandacht voor de houding van het hele lichaam tijdens het hardlopen. Daarbij worden dan andere accenten gelegd. Men is het er over eens dat een goede looptechniek helpt om efficiënter te lopen en blessures te voorkomen. Als beginnende loper is het goed om op een aantal zaken te letten. Daardoor wordt het hardlopen minder belastend. Het belangrijkste is om goed rechtop (gestrekt) te lopen, alsof je aan een touwtje aan de kruin omhoog getrokken wordt. Zorg daarbij dat het hoofd recht op de romp staat. Het hoofd hangt niet te ver achterover hangt of steekt te ver naar voren. (Hou in gedachten een sinaasappel onder de kin). De schouders zijn ontspannen en breed. Hangen ze naar voren, dan wordt de rug bol gemaakt. Hangen ze naar achter, dan trekt de rug te hol. Je armen zwaaien ontspannen mee, met gebogen ellebogen. De hielen worden opgetild, hoog genoeg om "over de enkels" te stappen, de knieën komen daarvoor ook omhoog. Zet de voet zo dicht mogelijk onder het lichaam bij de landing. Dit kan alleen wanneer de passen niet te lang worden en door de pasfrequentie hoog te houden. Daardoor wordt ook het te diep doorzakken in de knieën voorkomen. Door zo gestrekt te lopen kan het lichaam de schokken van het hardlopen goed opvangen.
Oefeningen
Wanneer er met hardlopen wordt begonnen zal eerst het uithoudingsvermogen verbeteren. Hart en longen gaan beter werken en de conditie gaat merkbaar vooruit. Spieren, pezen en botten daarentegen hebben langer nodig om zich aan te passen aan de actievere leefstijl. Ter ondersteuning van het lopen zal een goede training daarom ook oefeningen bevatten. Oefeningen voor kracht, beweeglijkheid en coördinatie. De oefeningen kunnen het beste na de warming up gedaan worden, dan zijn de spieren warm en de gewrichten gesmeerd. Enkele oefeningen ter ondersteuning van het rechtop lopen.
Een training zoals die bij de atletiekvereniging gegeven wordt bestaat uit een aantal onderdelen. Er wordt altijd begonnen met een warming up om lichaam en geest voor te bereiden op de inspanning. Daarna oefeningen, zowel algemeen als looptechnisch. Dan het loopprogramma en ter afsluiting de cooling down. Over de cooling down meer in deel 3
Atletiekvereniging Spirit
Bij AV Spirit kun je op verschillende niveaus trainen, afhankelijk van je wensen, ambities en ervaring. Klik hier voor meer informatie.
Is één van de eerste verenigingen die Lelystad rijk is. Met onze prachtige accommodatie, voorzien van een 8-laans baan, kunnen we onze leden bijzonder veel bieden.
Je wordt lid door het invullen en verzenden van het Inschrijfformulier. Je kunt het ingevulde en ondertekende inschrijfformulier opsturen naar AV Spirit, Postbus 377, 8200 AJ Lelystad, ook kun je het in de grijze bus bij de ingang van de kantine. Let op: vul het inschrijfformulier duidelijk leesbaar in! Wij gaan uiteraard zorgvuldig met uw gegevens om, zie ook onze privacy verklaring.
Postadres: Postbus 377, 8200 AJ Lelystad
Atletiekbaan: Sportpark Langezand, Sportparkweg 2, Lelystad
Post naar dit adres wordt niet bezorgd, gebruik ons postadres!
Telefoon: Kantine: 0320-242607
Algemene informatie: 0320-213915
E-mail: info@avspiritlelystad.nl