Looptechniek nader bekeken
Door Ruud Disse, trainer AV Spirit
In deel 2 is de looptechniek geïntroduceerd. Er werd een beschrijving gegeven van een goede loophouding. Tijdens de trainingen wordt daar aandacht aan gegeven bij het onderdeel loopscholing.
Looptechniek
We gaan nu een onderdeel van de looptechniek nader bekijken. Daarbij gaan we van boven naar beneden. Vandaag beginnen we met het hoofd en de schouders.
Het is van belang het hoofd rechtop te houden. Het zit vast aan de ruggengraat en als het hoofd te veel naar voren steekt dan wordt de bovenrug krom getrokken. Er ontstaat dan een bolle rug. Hangt het hoofd achterover dan wordt de onderrug hol getrokken. In allebei de gevallen komt er extra druk op de ruggengraat te staan. De natuurlijke kromming in de onder- en bovenrug helpt mee om de schokbelasting tijdens het lopen op te vangen. Een te holle onder-of te kromme bovenrug met te gespannen spieren verhindert dat. Een hulpmiddel om het hoofd op de juiste plek te houden is om tijdens het lopen van het uitzicht te genieten. Kijk de hele weg voor je af, kijk eens rond.
Een oefening om de positie van het hoofd te voelen is om tegen een muur te gaan staan. Sta goed rechtop en hou hoofd en schouders tegen de muur. Denk daarbij aan een denkbeeldig touwtje dat boven op de kruin vastzit en dat het lichaam lichtjes omhoog trekt. De schouders zijn tijdens het lopen ontspannen en breed. Dat wil zeggen ze hangen niet naar voren want ook dat levert een bolle rug op. Als de schouders ontspannen zijn dan kunnen de armen ook ontspannen meebewegen. Om spieren aan te spannen of gespannen te houden is energie nodig. Die energie kan beter voor het hardlopen gebruikt worden dan voor onnodig op spanning houden van bijvoorbeeld de schouders. Controleer tijdens het lopen af en toe hoe het met de spanning in de schouder zit door de armen ontspannen langs het lichaam te laten hangen. Hou de schouders laag, beweeg de armen ontspannen mee in de loopbeweging en breng dan alleen de onderarm omhoog door de ellebogen te buigen.
Oefeningen
Blessurepreventie
Hardlopen is relatief belastend voor het lichaam, per stap vangt het standbeen zo??n 3 tot 5 keer het lichaamsgewicht op. Het lichaam is er op gebouwd om deze belasting te kunnen opvangen. Het is daarbij echter wel van belang om overbelasting te voorkomen. Let daarom op de volgende zaken:
Cooling down
De cooling down is de tegenhanger van de warming up. Met de warming up worden lichaam en geest klaargemaakt om te gaan trainen. Met de cooling down wordt de training afgerond. In het schema bestond de cooling down tot nu toe uit 5 minuten wandelen. Daar komen nu wat rek- en strekoefeningen bij. Bij het rekken (stretchen) geldt dat er een rek gevoeld moet worden, het mag geen pijn doen.
Rompspieren
Sta rechtop met de voeten op schouderbreedte. Steek de armen in de lucht. Het hoofd blijft rechtop. Blijf zo even staan en reik met de handen zo hoog al het kan. Beweeg dan het bovenlichaam vanuit het middel naar rechts. Er is nu een rekking voelbaar in de linkerflank. Na 10 seconden is de rechterflank aan de beurt door naar links te hellen. Kom na 10 seconden weer terug in het midden. Buig nu langzaam voorover en breng de neus richting de knieën en laat de armen naar beneden hangen. Blijf zo 10 seconden hangen en kom dan langzaam weer omhoog.
Spieren bovenbeen
Sta op je linkerbeen en hou de heup hoog. De rug is gestrekt en niet hol. Pak de rechterenkel vast met je rechterhand en breng de hak naar de bil. De knie van het gebogen been is naast de knie van het standbeen. Halverwege het bovenbeen is de rek merkbaat. Hou dit 10 tot 20 seconden vast.
Spieren achterzijde bovenbeen
Plaats het rechterbeen recht vooruit met de hak op de grond, tenen wijzen omhoog. Zet beide handen op het linkerbovenbeen. Buig het linkerbeen en zak langzaam naar een denkbeeldige stoel. Het bovenlichaam rechtop houden. Zak zover tot er een rek merkbaar is in de achterkant van je rechterbovenbeen. Hou dit 10 seconden vast en kom omhoog. Wissel dan van been.
Atletiekvereniging Spirit
Bij AV Spirit kun je op verschillende niveaus trainen, afhankelijk van je wensen, ambities en ervaring. Klik hier voor meer informatie.
Is één van de eerste verenigingen die Lelystad rijk is. Met onze prachtige accommodatie, voorzien van een 8-laans baan, kunnen we onze leden bijzonder veel bieden.
Je wordt lid door het invullen en verzenden van het Inschrijfformulier. Je kunt het ingevulde en ondertekende inschrijfformulier opsturen naar AV Spirit, Postbus 377, 8200 AJ Lelystad, ook kun je het in de grijze bus bij de ingang van de kantine. Let op: vul het inschrijfformulier duidelijk leesbaar in! Wij gaan uiteraard zorgvuldig met uw gegevens om, zie ook onze privacy verklaring.
Postadres: Postbus 377, 8200 AJ Lelystad
Atletiekbaan: Sportpark Langezand, Sportparkweg 2, Lelystad
Post naar dit adres wordt niet bezorgd, gebruik ons postadres!
Telefoon: Kantine: 0320-242607
Algemene informatie: 0320-213915
E-mail: info@avspiritlelystad.nl