/
  • Wedstrijden/inschrijven/regels

   Elk jaar nemen de atleten van AV Spirit deel aan verschillende wedstrijden. In het zomerseizoen is dit de zomercompetitie. Dit zijn drie wedstrijden waaraan de atleten deelnemen. De punten aantallen van de twee beste wedstrijden worden aan het einde bij elkaar opgeteld en de beste atleten mogen in september dan meedoen aan de Regiofinale.
   De pupillen doen tijdens de competitiewedstrijden individueel een driekamp (bijvoorbeeld sprint, verspringen en kogelstoten) en een lange afstand (600 ?? 1000 meter). Als het mogelijk is (bij vier deelnemers per leeftijd of meer) wordt er een estafetteploeg gevorm. Deze estafetteploeg kan als team meestrijden naar een plek in de finale.
   Bij de junioren nemen de atleten deel als ploeg (minimaal zeven atleten per ploeg). Tijdens de wedstrijden doen zij twee of drie onderdelen. Welke onderdelen dit zijn bepaalt de trainer. Per onderdeel zijn er punten te verdienen. De punten van alle ploegleden, van alle wedstrijden, worden uit eindelijk bij elkaar opgeteld. De beste ploegen mogen naar de finale.
   In de winter is er de mogelijkheid om mee doen aan de crosscompetitie. Dit zijn drie lange afstand wedstrijden die worden gehouden op het strand, het bos, de duinen of een ander gaaf parcours. Ook hier geldt bij dat de beste aan einde van de drie wedstrijden, doorgaan naar de finale.
   Ook is het mogelijk om in het winterseizoen mee te doen aan indoorwedstrijden. Wedstrijden die binnen gehouden worden.
   De data voor alle wedstrijden vind je op de wedstrijdkalender (wedstrijdkalender)

   Bij de competitiewedstrijden geldt dat er altijd een trainer van AV Spirit aanwezig is en het inschrijfgeld wordt ook betaalt door AV Spirit. Wil je meedoen aan indoorwedstrijden of andere wedstrijden buiten de competitie om? Overleg dit dan even met jouw trainer. Misschien zijn er nog meer atleten die willen deelnemen en kan er ook een trainer mee.

   Inschrijven/Afmelden
   Het wedstrijdsecretariaat verzorgt bijna alle inschrijvingen bij wedstrijden voor de jeugd. Wil je meedoen aan een wedstrijd kan je je opgegeven via: wedstrijdsecretariaat@avspiritlelystad.nl. Vermeld in de mail even je naam, geboortedatum en lidmaatschapsnummer (deze is te vinden op de kaart van de AtletiekUnie). Het wedstrijdsecretariaat zorgt er dan voor dat je op tijd wordt ingeschreven.
   Pupillen moeten zich aanmelden voor alle wedstrijden waar zij aan willen deelnemen. Voor junioren geld dat we er vanuit gaan dat je deelneemt aan de zomercompetitie. Hier hoeven junioren zich dus niet apart voor aan te melden. Voor alle overige wedstrijden wel.(Voor sommige wedstrijden moet je jezelf inschrijven)
   De kosten voor de competitiewedstrijden worden door AV Spirit betaalt. Aan alle overige wedstrijden zijn wel inschrijfkosten verbonden.
   Afmelden
   Afmelden voor een wedstrijd doe je altijd bij je trainer! Dit kan via de mail: atletiektrainers@avspiritlelystad.nl. Doe dit tijdig, anders is de vereniging genoodzaakt om alsnog inschrijfkosten te innen.

   Regels op het veld

   1. Je bent altijd ruim op tijd bij aanvang van de wedstrijd. Minimaal een uur voordat jouw eerste onderdeel begint. Zo is er voldoende tijd voor het spelden van nummers en de warming-up.
   2. Je hebt clubkleding aan van AV Spirit. Oranje bovenkleding, Zwarte broek.
   3. Je bent alleen op het wedstrijdterrein als je deelneemt aan de wedstrijd. Spelen doe je altijd buiten het wedstrijdterrein (buiten het hek dus).
   4. Je steekt nooit zomaar de baan over. Let vooral goed op in de buurt van de finish.
   5. Je bent altijd ruim op tijd bent bij elk onderdeel. Overleg dit met je trainer en houdt ook zelf de tijd in de gaten. Bij pupillen letten de trainers veelal op de tijd, bij de junioren wordt verwacht dat zij dit zelf doen.
   6. Jij (en je ouders) volgen altijd de aanwijzingen van de jury. De jury is er op een wedstrijd voor de atleet (voor jullie), waardeer hem of haar en bedank altijd even als je klaar bent. Wanneer je het echt niet eens bent met de jury ga je naar jouw trainer. Ga nooit zelf in discussie met een jurylid!
   7. Jij (en je trainer, ouders, etc.) mogen niet vanuit de binnenzijde van de baan aanmoedigen. Je mag nooit iemand vanaf de binnenzijde aanmoedigen en al helemaal niet meerennen! De atleet wie het betreft kan hierdoor gediskwalificeerd worden.
   8. De belangrijkste regel van allemaal is?? Maak er een leuke, sportieve en gezellige dag van!


   Regels op onderdelen

   Looponderdelen
   Zorg dat je tijdig (ongeveer 10 minuten vooraf) aanwezig bent (ook bij de estafette). Je moet je melden bij de ??commissaris van vertrek??, dit is de man of vrouw met de papieren die bij de start staat. Je hebt jouw startnummer altijd achterop, behalve bij loopnummers langer dan 400 meter. Ook bij hoogspringen mag je hem voorop doen (anders prikken je speldjes). Zorg dat je in clubkleding aan de start komt. Tijdens het onderdeel is het belangrijk dat je niet vals start. Je altijd binnen de lijnen van jouw baan blijft lopen en geen andere deelnemers hindert. Je doorloopt tot over de finishlijn.
   Technische onderdelen
   Bij technische onderdelen ben je ongeveer 20 minuten van te voren bij dit onderdeel aanwezig. Je moet je eerst melden bij de aanwezige juryleden. Nu kun je je gaan voorbereiden op jouw onderdeel.  Je mag pas inwerpen inspringen, inwerpen of instoten als de jury dat zegt. Tijdens de wedstrijd wacht je netjes op je beurt. Wanneer je aan de beurt bent, zal de jury je naam noemen, let hier dus goed op. Je mag tijdens onderdelen nooit het veld op. De juryleden halen de kogels en ballen (speer of discus*) op.


   Enkele regels bij de onderdelen.
   Bij pupillen volgen we gewoon de regels. De jury is bij de jongere kinderen erg coulant en zal altijd zorgen dat er een geldige poging komt.


   Kogelstoten

   • Stap altijd achteruit in de ring. Dit mag pas nadat de kogel op de grond is gekomen.
   • Je moet de kogel echt stoten, niet gooien.
   • Stoot de kogel binnen de lijnen.
   • Kom niet op/over de balk. Er tegenaan mag wel.
   • Fluitraket/Nerfwerpen
   • Kom niet over de witte lijn heen.
   • Gooi altijd met 1 hand.
   • Gooi bovenhands.
   • Gooi binnen de lijnen.
   • Loop naar achteren weg.


   Verspringen

   • Spring op de afzetbalk (of in het witte vak bij de pupillen)
   • Loop nooit door de bak terug, maar altijd achteruit de bak.
   • Maak een echte sprongbeweging. Je mag wel met 1 been landen.


   Hoogspringen

   • Zet met 1 been af.
   • De lat moet altijd blijven liggen (ook als je al van de mat af bent).
   • Als je de mat niet aan raakt tijdens je 'aanloop' mag je nog een keer springen.


   Speerwerpen*

   • Zie Fluitraket/Nerfwerpen.
   • De speer moet eerst met de punt de grond raken.


   Discuswerpen*

   • Stap altijd achteruit de ring.
   • Gooi de discus geheel binnen de lijnen.
   • Raak tijdens de poging nooit (ook niet aan de achterzijde) de bovenzijde van de ring aan.


    * Alleen voor Junioren