/
  • Bevrijdingsvuurestafette 2024 Het is voor de 14de keer dat lopers, waarvan het merendeel van AV Spirit, het bevrijdingsvuur van Wageningen naar Lelystad brengen. Ook dit jaar is een groep van 19 lopers waaronder 2 junioren met een touringcar op 4 mei ’s avonds naar Wageningen gegaan. Eerst is namens de loopgroep een krans gelegd tijdens de dodenherdenking bij het monument in het Stadspark.

   Tijdens de aankomst in Wageningen regende het en was het verzamelterrein veranderd in een modderpoel. Het lukte niet de sokken en loopschoenen droog te houden. Al gauw stopte het gelukkig met regenen en konden we nog redelijk droog naar de start lopen, waar de aangestoken fakkels aan de loopgroepen worden uitgereikt. Er waren dit jaar meer dan 120 loopgroepen en totaal meer dan 2500 personen uit alle delen van Nederland, een record aantal.

   Rond 12.30uur mocht Ahmed Bourras, met de dit jaar aan hem uitgereikte koninklijke onderscheiding ook voor de Bevrijdingsloop, de brandende fakkel in ontvangst nemen. Daarna snelden we met z’n allen terug naar onze bus. En dan gaat het eerste duo op pad, gewapend met een stormlantaren, om het bevrijdingsvuur in estafettevorm door de donkere nacht naar Lelystad te brengen. We hebben de brandende fakkel gebruikt om 2 waxinelichtjes aan te steken die in de bus zijn geplaatst om mee te reizen naar Lelystad.

   Zo was het mogelijk het vuur mee te nemen zonder dat door de wind of het slingeren met de stallantaren het vuur dooft. Het is zo gelukt het Bevrijdingsvuur brandend te houden. Het was zwaar bewolk, een donkere nacht en soms wat regen. De sfeer is de bus en tijdens het lopen was prima. De mix tussen lopers die al eerder mee hebben gedaan en nieuwe lopers werkte en onze 2 junioren, Eloise en Amelie liepen als gazellen. Rond 8.20uur kwamen we weer aan bij AV Spirit. Daar werden we opgewacht door een TV-ploeg van Omroep Flevoland.

   Er is een prachtige opname gemaakt die je nog terug kunt kijken op Omroep Flevoland - Nieuws - Zo vierde Flevoland Bevrijdingsdag:

   Na een warme douche en een heerlijk ontbijt gingen we naar de Meent. Daar hebben we de fakkels aangestoken met hulp van één nog steeds brandend waxinelichtje. Gewapend met de brandende fakkels zijn we, als echter duurlopers, gerend naar de ingang van de Agora. Daar hebben we één van de fakkels aan de burgemeester aangereikt die daarmee om 10.00uur het Bevrijdingsvuur in Lelystad heeft aangestoken. Dit is het startsein voor het vieren van het bevrijdingsfeest Lelystad. Het bevrijdingsvuur is ook nog door gegeven aan 3 geloofsgemeenschappen waar in de vieringen aandacht aan 5 mei is besteed. Onze taak als lopers zit er op. Na een nazit in de Agora ging iedereen weer naar huis om bij te slapen.

   Het was een zeer geslaagde Bevrijdingsloop, het klikte goed tussen de lopers en ondanks de natte voeten aan het begin hebben we ervan genoten. Op naar de Bevrijdingsloop in 2025 die in het teken staat van 80 jaar vrijheid. Vrijheid is kwetsbaar en het is een voorrecht om als lopers daarbij stil te mogen staan. Vrijheid is een groot goed.

   Namens de lopers *,
   Jan Boogaard

   * Eric, Jan, Jan, Dick, Elisabeth, Amelie, Rutger, Karlijn, Arnaud, Marleen, Eloise, Mo, Krimi, Ahmed, Jordi, Klara, Janine, Annelies, Martijn.


  i