/
  • Bevrijdingsvuurestafette 2023In de nacht van 4 op 5 mei hebben zo’n 90 loopgroepen uit heel Nederland het Bevrijdingsvuur opgehaald op het 5 Mei Plein in het centrum van Wageningen. Vóór Hotel de Wereld, waar op 5 mei 1945 de capitulatie getekend werd en voor Nederland de Tweede Wereldoorlog ten einde kwam, wordt het vuur door een veteraan aangestoken. Dit symboliseert de overgang van de Dodenherdenking op 4 mei naar Bevrijdingsdag op 5 mei.

   Na het ontsteken kreeg elke loopgroep het vuur en konden ze zich het vuur uit de sloffen gaan lopen om het naar hun eigen gemeente te brengen.

   Zoals al vele jaren was ook Lelystad weer present, met liefst 21 lopers, om de nacht door naar Lelystad te rennen. In tegenstelling tot vorig jaar was de organisatie in Wageningen sterk verbeterd en in no-time stonden we onder ons plaatsnaambord op de Generaal Foulkesweg tussen de andere groepen in te wachten op het vuur. Het was droog en warm en gezellig dus toen we rond 00:40 ons vuurtje kregen hadden we er zin in.

   De eerste groep van 3 lopers liep met hun lantaarn de nacht in, terwijl de rest op weg ging naar de bus. Ook deze keer weer gesponsord door de gemeente Lelystad. We waren om 21:15 uur precies uit Lelystad vertrokken, met een mix van lopers. Er waren oudgedienden die de tel al kwijt waren, 2 loopsters die voor de eerste keer meegingen en alle 8 lopers die vorig jaar voor het eerst meeliepen waren er ook weer bij. Dat geeft wel aan hoe bijzonder deze estafette door iedereen ervaren wordt. De groep is samengesteld uit lopers van de atletiekvereniging AV Spirit en lopers van Stichting Sport en Integratie. Onder de naam Loopgroep Spirit Lelystad gaan ze het avontuur aan. Dit jaar hadden we zelfs een zeer vastberaden loopster van 10 in ons midden; ze liep haar deel, deed een dutje, at van het lekkers en stond vooraan in het Lelycentre. Dat ze maar een voorbeeld voor de jeugd mag zijn!

   Jan Boogaard heeft de laatste jaren de organisatie op zich genomen en dat gaat uitstekend. Hij heeft dit jaar bij Omroep Flevoland een interview afgegeven over de Bevrijdingsvuurestafette.

   In de bus gaf hij de briefing; we zouden gaan lopen in trio’s en om het kwartier wisselen. Dat betekent per keer zo’n 3 km hardlopen. Waarna je weer in de bus kon plaatsnemen en je tegoed doen aan cake en taart. Om 00:00 was er nl. gezongen voor de twee jarigen die vol vuur hun verjaardag inliepen.

   De route van was van te voren bepaald en werd nauwkeurig door Bas in de gaten gehouden. De techniek werd dit jaar ingezet om op de hoogte te blijven van de lopers op de weg. Daardoor is er niemand verdwaald dit jaar.
   Via Bennekom, Ede, Stroe en Garderen werd de Veluwe overgestoken. De groepjes van 3 lopers werden al gauw 4 en 5, omdat je als loper toch graag wilt lopen. Op de Ermelose heide zagen we in de verte indrukwekkend onweer, maar onze tocht verliep warm en droog. Ongehoord: in korte broek en shirt werden er snelheden behaald die zelfs de grootste mond stil kreeg.
   Het was licht toen we Harderwijk doorgingen en daarna was het bekend terrein. Dit jaar geen politiebegeleiding naar de atletiekbaan, maar wel supporters op de dreef. En met de geur van het ontbijt al in onze neus ging het snel en waren we even na 8:00 uur weer op de baan, waar oud-gediende Willem ons verwelkomde.

   Na een lekkere koude douche zaten we tevreden aan het ontbijt en vol en schoon liepen we een rondje op de baan voor de camera van omroep Flevoland. Zij waren er ook bij toen elke loper zijn fakkel ontstak aan het Wageningse vuur en we het Lelycentre binnenrenden. Daar werd het vuur overhandigd aan plv. burgemeester Ineke Bakker en Tony Merkelback, voorzitter van Stichting Herdenken, Verzoenen en Vrijheid Lelystad.

   Daarmee zat onze taak er op en konden we terugkijken op een geslaagde nacht.

  i